Keskiyön auringosta kaamokseen
Ranualla voi kokea valon vaihtelun ja valon vaikutuksen ympäristöön hyvin selkeästi. Sitä, miltä näyttää, kun ei tule laisinkaan pimeää, on vaikea kuvitella, ellei sitä ole itse kokenut. Keskiyön aurinko näkyy valon taipumisen johdosta myös hieman napapiirin eteläpuolella sijaitsevalla Ranualla. Ranuan suuret järvenselät tarjoavat oivallisen mahdollisuuden seurata auringon kaarta, jossa se käväisee alhaalla horisontin tuntumassa, mutta kipuaakin sitten takaisin taivaalle.
Vuoden pisin päivä on keskikesän juhlana koko Suomessa vietettävä Juhannus. Eri paikkakunnilla on erilaisia tapoja juhlia valoa ja kesää, mutta sauna, taiat ja tanssit kuuluvat yleisesti juhannusperinteisiin. Vaikka keskiyön aurinko onkin Ranuan korkeudella vain yhden vuorokauden mittainen ilmiö, voi Ranualla kokea yöttömän yön kesäkuun alkupuoliskolta kesäkuun loppuun. Yöttömän yön aikana aurinko pysyttelee vielä niin lähellä taivaanrantaa, että aktiivista aikaa voi viettää vaikka vuorokauden ympäri ilman lisävaloa. Auringonlaskut ja -nousut voi kokea pohjoiselle ainutlaatuisella tavalla, kun ne tapahtuvat niin lähekkäin, ettei välissä tarvitse mennä nukkumaan laisinkaan.
Toinen valon ääri-ilmiö, joka koetaan Ranualla, on kaamos. Voi kuulostaa melko synkältä, että aurinko ei nouse kunnolla taivaalle ja päivä valkenee vain hetkeksi. Synkkää kaamosaika ei kuitenkaan ole. Taivaalla näkyy monia eri sävyjä punaisesta ja oranssista violetteihin ja sinisiin. Maisema kylpee sinertävässä hohteessa, ku lumi verhoilee muodot pehmeiksi ja heijastaa pakkaspäivän ja kuun valoa. Lisäksi kaamoksen aikaan syttyvät jouluvalot ikkunoihin ja kaduille. Kun yöttömän yön aikaan aktiivisuus lisääntyy niin ihmisillä kuin luonnossa jatkuvan valon johdosta, niin kaamoksen aikaan voi nauttia ajan verkkaisuudesta ja lepäävän luonnon hiljaisuudesta. Jokaisena valonaikana on siis oma tunnelmansa ja omat aktiviteettinsa.

Yöttömän yön aikaan:
Simojärven venesafari
Kesäinen hillatori
Kaamoksen aikaan:
Vaaran Porotila
Piparimarkkinat