0

Happihypyllle vai haastetta liikkumiseen?

Kaipaatko pientä ulkoilua vai haluatko haastaa itsesi pidemmälle reissulle? Ranualta löytyy helppokulkuisia hoidettuja ulkoilualueita sekä enemmän haastetta tarjoavia metsäpolkuja. Ranuan melontareitistöissä riittää myös seikkailtavaa useammallekin vierailulle.

Ranuan kunnan sivuilta löytyy reittien kuvaukset ja kartat. Reitit löytyvät myös Retkikartta.fi -sivustolta sekä Maastokartat -sovelluksesta. Pidemmille retkille suositellaan vähintään mittakaavassa 1:75 000 olevia lähiaikoina päivitettyjä maastokarttoja.

Ranuan hillakartta on siirretty Ranua App-sovelluksesta Ranuan kunnan sivulle Hillakartta – Rohkea Ranua

Simojärvi – Soppana retkeilyreitistö

Simojärven ja  Soppanan retkeilualue sisältää monimuotoista luontoa jylhine kallioineen ja mataline soineen. Reitille mahtuu useampi laavupaikka, kota ja telttailupaikkoja.

Paasonvaaran näköalapolku on 5 kilometrin mittainen reitti, joka kulkee osaksi Paasonjärven retkeilypolun yhteydessä.

Lyhyet reitit
Eläinpuiston yhteyteen on rakennettu 3,5 kilometrin ulkoilu- ja luontoreitti, jossa voi kesäisin ajaa myös fatbikella. Reitistä on valaistu 1,3 km.

Papinpalon merkitty luontopolku Tervon laavulle on 2,4 km. Laavulta pääsee jatkamaan edelleen Litokairan soidensuojelualueelle.

Oravin alueelta Kirkonkylältä löytyy valaistua pururatareittiä lyhyestä pitkäänkin ulkoiluun.

Keskimittaiset reitit
Koukku Äijän polku on noin 8 kilometrin mittainen reitti Simojokivarressa Maurun kylän ja Peurajärven välimaastossa. Polun varrella on autiotupa. Lisätietoa luontopolusta koukkuäijän polkua ylläpitävästä kylätoimikunnasta.

Ranuanjärven retkeilyreitti on helppokulkuinen 7,2 kilometrin reitti, jonka voi kulkea edestakaisin lähtien ja palaten Kristillisen kansanopiston tai Laivalan alueelta, tai ympäri kävellen hyödyntämällä Ranuanjärven ympärillä olevaa tieverkostoa. Reitillä on kaksi tulistelupaikkaa ja reitti on hyvin viitoitettu.

Pitkät reitit
Simojärven retkeilypolku on Korvajokisuusta lähtevä helppokulkuinen 14,5 kilometrin reitti. Sen varrelta löytyvät upeat Suolahden hiekkaranta sekä Tuppilammen avokalliot.

Paasonjärven retkeilypolku kulkee vanhojen metsien suojelualueella. Tämä 11,3 kilometrin mittainen reitti on helppokulkuinen.

Simojärvi-Soppanan reiteillä riittää retkeiltävää päiväretkistä usean päivän mittaisiin vaelluksiin. Alueelta kulkee reitti myös Korouomalle. Lisätietoja Luontoon.fi Simojärvi-Soppanan -sivuilta.

Vesi- ja melontareitit
Simojärvi soveltuu hyvin veneilyyn ja melontaan. Jos Simojärvi ei ole tuttu, ei veneväyliltä kannata poiketa lukuisten karikoiden ja matalikkojen vuoksi. Simojärven alueella on runsaasti metsähallituksen laavuja, sekä muutamia autiotupia, joissa voi myös yöpyä. Virallisia veneenlaskupaikkoja on alueella neljä: Pohjaslahti, Simontaival, Korvajokisuu ja Simojärven kalasatama. Simojokea pitkin pääsee melomalla vaikkapa Perämerelle saakka, ja erämaatunnelmaa melojille tarjoavat myös useat muut pienemmät joet.

Lisätietoja:
Simojoen virkistyalueesta on tehty jokiretkeilyopas, josta löytyy reittikuvauksen lisäksi tietoa alueen luonnosta ja elinkeinoista: Simojoen_jokiretkeilyopas. pdf

Lisäksi Ranuan lähialueella löytyy hienoja retkikohteita

Auttiköngäs

Kaihuanvaara ja Kivalot

Riisitunturin kansallispuisto

Korouoma

Iso-Syöte

Talvireitit
Talvisin Ranualla voi nauttia hiihtämisestä ja moottorikelkkailuista. Latuja löytyy niin keskustan ja eläinpuiston alueelta kuin sivukyliltäkin. Hiihtokaudella ladut ja latutilanne näkyvät linkistä HIIHTOLADUT .

Ranuan alueella on noin 250 km moottorikelkkareittejä- ja uria. Kelkkareittien ja -urien kunnossapidon hoitaa Ranuan kunta. Viralliset reitit menevät maita pitkin ja ojiin on tehty sillat. Vesistön ylityksiä tulee Simojoen ylitys Rovaniemen, Vanttauksen ja Simon rajalle menevillä reiteillä, sekä Siuruajoen ylitys Syötteen reitillä. Ranuan kelkkareitit löytyvät linkistä MK-reittien kunnossapito.