0

Alueen elämäntapoihin ja kulttuureihin voi tutustua museoissa ja näyttelyissä. Jos mieltä kutkuttaa, kuinka pitäjässä on eletty, löytyvät Ranualta kotiseutu- ja pitäjämuseot. Tai jos haluat hiljentyä katselemaan alttaritaulua ja kirkkoarkkitehtuuria, toivottaa Ranuan kirkko sinut tervetulleeksi. Pysyvät ja vaihtuvat taidenäyttelyt esittelevät tämän hetken tuulahduksia.

Japanitalo

Tutustu Japanitaloon, kulttuurien kohtauspaikkaan Ranuan Simojärvellä. Talo on rakennettu keskelle Lapin puhdasta luontoa yhteistyössä Ranuan japanilaisen ystävyyskunnan Iwasakimuran kanssa. Japanitalossa voit rauhassa pysähtyä hetkeksi aistimaan japanilaista tunnelmaa. Samalla saat tilaisuuden syventää japanilaisen kulttuurin tuntemustasi.

Tarjolla on vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia, ohjelmapalveluja koululaisille ja muille ryhmille. Japanitalo soveltuu myös kokous- ja juhlapaikaksi. Majoitusta rajoitetusti erikoistilauksesta. Erilainen leirikoulu- ja retkikohde. Talossa on laaja kirjastokokoelma.

Ohjelmapalvelut Japanitaloon tuottaa LappStory.

Japanitalon pysyvässä näyttelyssä ”Genjin tarina e-maki -maalauksia ja kalligrafiaa”.

kuva: Genjin tarinasta Yūgiri

Ryhmävaraukset etukäteen 044 579 0483.
Ryhmäkoko max. 25 henkeä, min. 5 henkilöä.

Japanitalo on auki myös syksystä kesään, mutta tilauksesta. Varaa siis aika vierailulle etukäteen.
Sijainti: Olangontie 20, Simojärvi
+358 (0)44 579 0483
www.japanitalo.fi
www.lappstory.fi
japanitalo@lappstory.fi
info@lappstory.fi

Saukkojärven koulu- ja kotiseutumuseo

Saukkojärven koulu- ja kotiseutumuseo sijaitsee Ranuan kunnan Saukkojärven kylässä. Museo on perustettu vuonna 1898 rakennettuun kouluun, joka oli toiminnassa kouluna vuoteen 1959 asti. Koulun yläkerrassa on esillä kotiseutumuseon perusnäyttely. Avoinna heinäkuussa torstaista lauantaihin klo 12 – 17.
Sijainti: Toljantie 196 B, 97700 Ranua. Lisätietoja: puh. 040 561 5953

Ylimaan taistelujen polku / Ylimaan taistelun muistomerkki

Ranualta n. 32 km Rovaniemen suuntaan, reitin 78 varrelta Palovaaran tienhaarasta löytyy retkeilyreitti Taisteluiden polku sekä Ylimaan taistelulle pystytetty muistomerkki. Muistomerkin on suunnitellut professori Ensio Seppänen.


Pappila- ja pitäjämuseo

1930–50 -luvun maaseutupappilaa esittelevä näyttely Ranuan vanhassa 1900 -luvun alussa rakennetussa pappilarakennuksessa. Vinttitilassa esillä myös pitäjämuseonäyttely.
Sijainti: Pappilantie 11, 97700 Ranua, Kirkkoherran viraston vieressä.


Ranuan kirkko

Ranuan kirkko on hirsirakenteinen ristikirkko, joka on vihitty käyttöön vuonna 1914. Kirkkoa on saneerattu ja peruskorjattu, ja nykyisin kirkossa on huomioitu esteettömyys ja kirkkoon on asennettu myös induktiokaapeli.
Sijainti: Kirkkotie 10, 97700 Ranua.
Lisätietoja:
Ranuan kirkko

Ranuan kirjasto

Ranuan kirjastossa vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. Näyttelyjen aukioloajat kirjaston aukioloaikojen mukaan.
Sijainti: 97700 Ranua.