0

Ranuan kylät

Toivotamme sinut tervetulleeksi kylään! Ranuan kylät tarjoavat kylämatkailukohteita – RanuaVillages tuotemerkistä tunnistat palveluun sitoutuneen yrittäjän. Kylämatkailun myötä pääset tutustumaan kylien elinvoimaisuuteen, tapoihin tehdä töitä, kalastaa, marjastaa ja elää puhtaalla maaseudulla.Ranuan kylämatkailu RanuaVillages -kartta

Asmunti ilmakuva

Asmunti

Asmunti on kylä Ranuan kunnan eteläosassa lähellä Pudasjärven rajaa. Kyläyhteisö on levittäytynyt molempien kuntien alueelle. Kylässä on satakunta asukasta. Jouluaikaan kylän kohdalla kannattaa hidastaa – tienvarren suuret kuuset saavat ylleen näyttävät valot. Hiihtämään pääsee valaistulla ladulla. Hillakaudella pysähtymään kutsuvat puolestaan Asmuntin hillasuot.

Hosio Ranua ilmakuva

Hosio

Hosio on yksi Simojokivarren kylistä Ranuan kirkonkylältä Simon suuntaan. Alueelta löytyy helppokulkuisia suoalueita ja seikkailunhaluisille Hosionkoski tarjoaa, vedenkorkeuden ollessa riittävä, rentoa laskettavaa – kanootin tai kajakin voi vuokrata lähialueelta.

Impiö Ranua ilmakuva

Impiö

Impiön kylällä, noin 38 kilometrin päässä Ranuan kirkonkylältä itään, pääsee seuraamaan järvimaiseman vaihtelua auringonnoususta auringonlaskuun. Matkailijat pääsevät kokemaan järvenselkien näkymät jokaisessa ilmansuunnassa veneillen ja kalastaen. Alueen järvet ovat tunnettuja kalaisuudestaan. Paikallisen marjastusoppaan avulla pääsee tutustumaan myös metsien apajiin. Impiön kylällä on tarjolla majoitusta. Impiöläiset saavat elantonsa mm. perinteisistä maa-, metsä- ja porotaloudesta. Impiöstä pääsee Simojärvi-Soppanan retkeilypoluille, ja talvisin kylällä on valaistu latu sekä latu-ura Simojärvelle.

Kelankylä

Kelankylä sijaitsee lähellä Ranuan ja Pudasjärven kunnanrajaa, noin 35 kilometrin päässä Ranuan kirkonkylältä kaakkoon. Kelankylässä asuu noin 70 ihmistä. Kelankylän läpi virtaa kaksi jokea: Kelajoki ja melojien suosima Siuruanjoki. Täältä löytyykin omatoimiselle matkailijalle laavu tulipaikkoineen.Ranua kirkonkylä keskusta ilmakuva

Ranuan kirkonkylä

Ranuan kirkonkylä on Ranuan kunnan keskustaajama. Kirkonkylä on muodostunut Ranuanjärven etelä- ja länsirannoille. Kirkonkylällä sijaitsevat julkiset ja kaupalliset palvelut. Kirkonkylällä kokoonnutaan muun muassa Hillamarkkinoille sekä muihin Hillatorin tapahtumiin. Toiminnannälkäisille alueelta löytyy retkipalveluja ja touhuamista eläinten parissa.

Simojärvi Ranua Kortteenperä, Sääskilahti ja Olanko

Kortteenperä, Sääskilahti ja Olanko Simojärvellä

Kortteenperän, Sääskilahden ja Olangon alueen historiasta kertovat paikkojen nimet ja osittain säilyneet rakennelmat houkuttelevat kuvittelemaan entisaikojen asukkaiden elämää. Lohijokena tunnettu Simojoki virtaa Kortteenperän läpi. Tällä alueella löytyy vuokramökkejä myös isommille ryhmille sekä muun muassa ratsutila. Simojärven rannalla sijaitsee myös sodassa säästynyt majatalo, joka on vielä alkuperäisessä toiminnassaan. Kortteenperän alueella on hillasoita ja mustikoilla herkuttelijoille löytyy myös hyviä mustikkametsiä.

Kuha Ranua ilmakuva

Kuha

Kuhan kylä on muodostunut Kuhajärven ja Kuhan Takajärven väliselle kannakselle noin kymmenen kilometriä Ranuan kirkonkylältä itään. Ranuan asutus on lähtöisin Kuhasta ja siellä sijaitseekin Ranuan vanhin olemassa oleva talo. Nykyisin Kuhassa on noin 200 asukasta. Kyläelämään ja maalaismaisemaan pääsee tutustumaan esimerkiksi hevosen selästä.

Kuukasjärvi Ranua ilmakuva

Kuukasjärvi

Kuukasjärven näkymää leimaa kulttuurihistoriallinen perinnemaisema. Se sijaitsee noin 21 kilometriä kaakkoon Ranuan kirkonkylältä Pikku Kuukasjärven rannalla. Kylässä on rakennuksia 1700–1800 -luvulta sekä useita säilyneitä peräpohjalaisia pihapiirikokonaisuuksia. Kylässä on noin 130 asukasta. Aktiiviset kyläläiset järjestävät muun muassa Kuukasjärven maalaismarkkinoita kevättalvella.

Petäjäjärvi Ranua ilmakuva

Petäjäjärvi

Petäjäjärven kylä sijaitsee kunnan kaakkoisosassa. Matkaa Ranuan kirkonkylälle tulee noin 19 kilometriä. Petäjäjärvellä on luomutila.

Pohjaslahti Piittisjärvi Ranua ilmakuva

Pohjaslahti-Piittisjärvi

Pohjaslahti-Piittisjärvi on kahden kylän muodostama kyläyhteisö Ranuan pohjoisosassa. Ranuan kirkonkylälle on matkaa noin 46 kilometriä. Alue on kumpuilevaa järvimaisemaa ja se onkin valittu Ranuan kauneimmaksi kyläksi. Mökkeilyssä on alueella omaa luonnonläheistä tunnelmaansa. Pohjaslahdessa on yksi Simojärven virallisista veneenlaskupaikoista. Alueella kulkee talvisin myös kelkkareitti ja kylältä löytyy valaistu latu.

Portimo Ranua

Portimo

Portimon kylä sijaitsee Portimojärven itärannalla noin 25 kilometrin päässä Ranuan kirkonkylältä pohjoiseen. Simojoki virtaa kylän lävitse. Portimon kylän postiosoite on Ylisimo. Postiosoite on peräisin ajalta, jolloin kylä kuului nykyiseen Simon kuntaan. Portimo-nimi itsessään viittaa kärppään tai lumikkoon, ja muista alueen paikannimistä voi myös päätellä, että alueella on ollut turkiseläimiä. Alueella käytiin Lapin sodan suurin viivytystaistelu, Ylimaan taistelu, saksalaisia vastaan vuonna 1944. Taistelun muistomerkki sijaitsee kantatien 78 varrella kylältä muutamia kilometrejä pohjoiseen.

Saariharju Ranua ilmakuva

Saariharju

Saariharjun kylä sijaitsee kunnan itäosassa, Ranuan ja Posion välisen seututien varressa. Matkaa Ranuan kirkonkylälle kertyy noin 31 kilometriä ja Posion keskustaan noin 56 kilometriä. Saariharjulla asukkaita on noin sata. Saariharjulla pysähtymään ja rentoutumaan kutsuu maalaiskylän leppoisa tunnelma, ja majoittumaan Saariharjulla pääsee mökkeillen.