0

Revontulet

Revontulet, reposet, taivaanvalkeat

Hiljaisuus. Voit miltei kuulla, miten reponen huiskii hännällään taivaan kannella. Pimeys. Näet pilvettömällä yötaivaalla reposten jättämät hohtavat jäljet.

Kansanperinteessä tuttu, salaperäinen korvessa lymyilevä ja kotiluolassaan hohtava kekälehäntäinen tulikettu on myyttinen eläin, joka oli jokaisen metsästäjän salaisten toiveiden kohde. Tuliketun saalistaja tulisi rikkaaksi ja kuuluisaksi.

Pohjoisilla asuinsijoilla lähellä napapiiriä eläneet kansat tuntevat hyvin revontuli-ilmiön. Lapin suomalaiset käyttävät revontulista myös nimeä taivaanvalkeat.

Auringonpilkut säätelevät revontulien esiintymistä

Yksittäisen revontulinäytöksen synty on satunnainen tapahtuma, jota ei voi koskaan tarkasti ennustaa. Maan magneettikenttää tarkkailemalla (Auroras Now! ) voi arvioida auringon aktiivisuutta, mutta kaikkein varmimman tiedon saa tietenkin katsomalla taivaalle keskiyöllä – silloin kun taivas on pimeä ja pilvetön.

Revontulia virittävät sähköiset hiukkaset lähtevät auringosta. Auringon aktiivisuus säätelee revontulten määrää voimakkaimmin eteläisemmillä alueilla, kun taas Lapissa revontulia esiintyy tasaisemmin kaikkina vuosina.

Revontulet näkyvät hyvin jäältä Ranualla

Milloin?

Revontulia esiintyy melko tasaisesti läpi vuoden, syksyisin ja keväisin kuitenkin hieman enemmän kuin talvisin ja kesäisin. Kesällä yöt ovat varsinkin maan pohjoisosassa liian valoisia revontulten himmeän hehkun näkemiseen.

Pari tuntia keskiyön molemmin puolin on tyypillisintä revontulien aikaa. Niitä voi kuitenkin esiintyä satunnaisesti pitkin yötä, ja suurten geomagneettisten myrskyjen aikana ne voivat parhaimmillaan leimuta auringonlaskusta auringonnousuun.

Sää ei vaikuta revontulten esiintymiseen, mutta koska revontulivalo syntyy kaikkien pilvien yläpuolella, niitä ei voi nähdä, jos taivas on paksujen pilvien peitossa.

Vinkki

Hyvä revontulten katselusää, eli selkeä ja pimeä yö, on Suomessa useimmiten kylmä. Parhaiden revontulten näkeminen vaatii myös kärsivällistä odottelua. Pukeudu siis lämpimästi.

Anna silmiesi sopeutua rauhassa pimeään. Parhaan hämäränäön saavuttaminen kestää kymmeniä minuutteja. Jos tarvitset lamppua, käytä ainoastaan himmeää punaista valoa, joka ei pilaa hämäränäköä.

Ihmissilmän värienerottelukyky on hämärässä heikko. Siksi revontulet näyttävät paljain silmin katsottuna hailakammilta kuin valokuvissa. Parhaimmat paikat revontulten etsimiseen Ranualla löytyvät järven rannalta tai jäältä sekä sivukylissä.

Takaisin