0

Luonnonrikkaudet ja puhtaus

Suohon uppoavan kumisaappaan loiskahdus, nenänpäätä kipristävä pakkanen järvellä, ja sormien alla tuntuva karvan karkeus. Ranualta yhä löytyvässä koskemattomassa erämaassa, tai kuntakeskustaa ympäröivillä laajoilla vesistö-, suo- ja metsäalueilla voi nähdä luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuuden säilymistä tuetaan luonnon kestävän käytön toimintaperiaatteilla.

Luonnonrikkauksien ja lähituotannon arvo säilyy ja kertaantuu ihmisten kokemuksissa. Ranualla voi aina uudestaan ja uudestaan lähteä marjametsään tai kalalle, sekä tutustua maaseudun elämään. Paikalliset luonnonrikkaudet ovat kestävällä tavalla tarjolla asukkaille ja vieraille elämysten, kokemusten ja luonnonmukaisen kierron kautta. Voit siis huoleti samoilla metsässä ja syödä marjoja vaikka suoraan varvusta – lähellä ei ole raskasta teollisuutta vaikuttamassa marjojen puhtauteen.

Kalastaminen ja metsästys voivat myös olla herkullisen saaliin lisäksi muutoin rikastuttavia kokemuksia. Toisinaan varsinaista palkintoa voi joutua odottamaan. Pilkillä, kärsivällinen odottaminen on eräänlaista meditaatiota, joka muuttuu silmänräpäyksessä jännitykseksi pilkin nytkähtäessä kalan napatessa kiinni. Luonnossa vietetyllä ajalla on lisäksi aivan erityinen arvo. Sen on tutkittu vähentävän stressiä ja laskevan verenpainetta. Värit, tuoksut, äänet ja valo, puun kaarnan, suon mättään tai lumen tuntu ovat sitä todellista rikkautta, mistä Ranualla pääsee nauttimaan jokainen.

Vuodenaikojen vaihtelujen myötä, luonto on ehtymätön aarreaitta. Jos metsässä tai järvellä liikkuminen jäävät seuraavaan vierailukertaan, voi luonnonrikkauksista ja puhtaudesta nauttia myös muutoin. Kylämatkailun (Ranuan kylät) kautta pääsee tutustumaan elämään Ranuan maaseudulla. Ranualta löytyy myös luonnon innoittamia tuotteita, joiden valmistamisessa huolehditaan myrkyttömyydestä ja lisäaineettomuudesta.

[one-third-first][/one-third-first][one-third][/one-third][one-third][/one-third] [clearfix]

Ranuan hillakartta

Ranuan hillakartan (Ranua App) avulla voit suunnitella oman hillastusretkesi. Kumisaappailla, sopivalla vaatetuksella, riittävällä juomalla ja eväillä, hillastus on mukavaa ajanvietettä, vaikka marjoja ei runsain mitoin löytyisikään. Huomaathan, että hillakartta on apuna retkien suunnitteluun, mutta mikäli lähdet hillaan alueille, joita et tunne, on suositeltavaa varautua paperikartalla, tai kartalla joka toimii myös offline-tilassa. Kairat ovat toisinaan kenttien tavoittamattomissa. Suosittelemme myös lataamaan 112 -sovelluksen kännykkään.

Luonnon monimuotoisuuteen pääsee tutustumaan:

Näe ja Koe
Ohjelmapalvelut
Retkeilyreitit ja polut
Kalastus ja metsästys

[one-half-first]Porojen sarvet kertovat vuodenajan[/one-half-first]
[one-half]

Kahdeksan vuodenaikaa

[/one-half]