0

Omatoimisille

Joskus sitä haluaa mennä ja tulla omia aikojaan, tai kokeilla extempore jotain, mikä sattuu kohdalle. Ranualta löytyy omatoimisesti hyvinvointiaan huoltaville matkailijoille erilaisia vaihtoehtoja.

Tiesitkö, että Suomen Lapissa on tänäkin vuonna tutkitusti maailman puhtain ilma? Eli, ylös, ulos ja hengittämään.

Verenkierrolle tehoja avannosta

Avantouinnin hyisen veden on tutkittu edistävän verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Nopea kylmäaltistus myös lisää kiputuntemuksia vähentävän kortisolin eritystä sekä mielihyvää tuottavan endorfiinin eritystä. Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta sydän- ja verenpaineoireita tuntevan kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen kylmään veteen pulahtamista. Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan keholle täytyy antaa aikaa viilentyä. Suuri lämpötilaero saunan ja kylmän veden välillä aiheuttaa muutoksen verenpaineessa, ja se voi saada aikaan huimauksen tunnetta. Terveelle ihmiselle ei kylmä vesi ole kuitenkaan sen kummempi rasitus kuin pieni hiihtolenkki.

Ranualla voit kysyä avantomahdollisuutta majoituksen varaamisen yhteydessä.

Vitamiiniannos metsästä

Kun marjat ovat kypsiä, saa metsästä tai suolta reippailun lisäksi tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita sisältäviä herkkuja. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja vähentää stressiä, ja jos malttaa kerätä marjoja talteen saakka, eikä syö kaikkia suoraan varvusta, voi tuloksista nauttia pakastettuna ja säilöttynä pitkälle talveen.  Suomalaiset metsämarjat ovat oikeita vitamiinipommeja – erityisesti hilla, karpalo ja mustikka ovat maailmallakin tunnettuja superruokia. Aikoinaan marjoja onkin käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Marjastukseen ei tarvitse erityisiä välineitä – kumisaappaat, astia (sanko) ja hyönteisiltä suojaavat vaatteet riittävät. Suomessa on runsaasti syömäkelpoisia marjoja, mutta jos et ole aivan varma marjan myrkyllisyydestä, voit tarkistaa turvalliset marjat Luontoon.fi -sivustolta tai lähteä marjaretkelle oppaan kanssa.

Kunnon- ja mielialan kohotusta patikoimalla

Kunto kohoaa patikkareissulla kuin huomaamatta, kun tahdin voi säätää itselle sopivaksi ja vaihtuvat maisemat siivittävät askelia. Omien askelten rytmi ja luonnonäänet hellivät kulkijan keskittymään hetkeen, ja pian huomaakin olonsa keventyneen ja hengityksensä vapautuneen. Syvä sisäänhengitys – miten raikkaalta puhdas metsäilma tuoksuukaan. Ranualta löytyy runsaasti patikoitavaa niin lyhyille virkistäytymisreissuille kuin pidemmillekin piristysannoksille. Patikoinnin tehoa voi helposti säätää itse vauhdin lisäksi myös varusteilla, esimerkiksi repulla tai kävelysauvoilla saa heti erilaisen kokemuksen. Pidempiä vaelluksia varten suositellaan karttaa, hyviä vedenpitäviä kenkiä ja varautumista siihen, ettei kännykkä välttämättä saa yhteyttä kaikista reitin osista. Ranuan retkeilyreiteistä löytyy lisätietoja: Näe ja koe – retkeily- ja melontareitit.

Takaisin